Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2008 01:21 - Този път сме решени да стигнем до край, казват протестиращите
Автор: leno4ka Категория: Политика   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
0



Този път сме решени да стигнем до край, казват протестиращите 

Светослава Банчева  

image Стачниците от техникума “А. С. Попов” се събират пред входа на училището, преди да тръгнат на протест пред бившия Партиен дом. Снимка: Светослава Банчева

Как протича един ден на учителите в стачка? В Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникация „А.С. Попов“ денят започва в 7.30 сутринта. Всички учители пристигат навреме, въпреки че само двама-трима преподаватели не стачкуват и им предстои да провеждат часове.

Сред “стачкоизменниците” е дългогодишен преподавател по математика с голям авторитет сред учениците и колегите си, който в момента е пенсионер и работи на половин норматив, за да натрупа прослужено време и да увеличи размера на пенсията си. Той споделя, че подкрепя исканията на учителите, но се съмнява да постигнат успех. Никой не казва лоша дума за него, но другите не-стачкуващи не смеят да се мернат в учителската стая, защото ги засипват с критики.

В първите дни на протеста имало доста учители, които не искали да стачкуват, но след известно “превъзпитание” от страна на колегите си, които ги посрещали разгневени още на входа на техникума, минали на страната на протестиращите.

ПГ “А.С.Попов” подготвя технически кадри за българските телевизии, радиа и телекомуникационни компании. В миналото е известен като Техникум по слаботокова електротехника. Възпитаниците му продължават образованието си в техническите университети в България и чужбина и работят на ключови позиции в медиите и в компаниите - мобилни оператори. Повечето преподаватели са инженери с педагогическа правоспособност, многобройни квалификации и практически опит по изучаваните дисциплини.

Към 8.30 всички преподаватели са в учителската стая. Прави се проверка на присъстващите и списък на стачкуващите за следващия ден. Ако някой не се запише, във временната програма за учебните часове, която се публикува на сайта на училището http://www.aspopov.hit.bg/ се обявява, че на следващия ден той ще провежда часове.

В стачния комитет участват 4 човека. Трима от тях са синдикални лидери, но председателят на комитета е независим. Училището се е разграничило от синдикатите. „Ръководството на синдикатите натрупа негативи и повечето учители отказваха да стачкуват, за да не се идентифицират с Янка Такева. Когато разбраха, че нашето училище ще стачкува самостоятелно, всички колеги се включиха в протеста“, казва председателят на стачния комитет Николай Стоянов, учител по химия с 5 години трудов стаж, специализация в Швейцария и чисто възнаграждение от 254 лева на месец.

Според него, въпреки че исканията на синдикатите са непълни, основната идея на всички е една и съща – Българската социалистическа партия да изпълни собствената си предизборна програма. „В нея е записано черно на бяло, че 5% от брутния вътрешен продукт ще се отделят за образование. В един момент се оказва, че тяхната програма ние я поставяме като стачно искане. Това е абсурд на абсурдите“, казва Николай Стоянов.

До към 9 часа почти всички учители са се записали да стачкуват и на следващия ден. Около училището се срещат много ученици, които играят футбол в двора или се мотаят безцелно по коридорите. Те подкрепят стачката, но искат да имат и часове, за да не изпускат учебен материал.

В учителската стая обсъждат министъра и гледат сутрешните блокове на телевизиите. Представителите на стачния комитет и други техни колеги са се събрали в компютърния кабинет, където рисуват, чертаят и лепят плакати. Малка група преподаватели бъбрят в пушалнята.

В 10 без 10 със знамена, плакати и протестни лозунги всички се отправят към кръстовището на бул. Константин Величков. В продължение на половин час – от 10 до 10.30 учителите пресичат на зелено в кръг четирите платна на кръстовището, без да създават безредици. Шофьорите бибиткат, поздравяват ги и вдигат палци в знак на подкрепа.

Към стачниците от Професионалната гимназия „Попов“ се присъединяват няколко учители от съседното 43-о Основно училище. Тяхната групичка е организирана от Емил Коцев, учител по история, който е кандидат за кмет на столичния район Слатина и кандидат за общински съветник в район Изток. „Около 60% от учителите в нашето училище стачкуват, но практикуваме така – колегите, които преподават на първокласниците и на подготвителната група, стачкуват през ден, за да не се ощетяват много децата. Гледаме винаги да има кой да поеме най-малките – днес едните работят, другите стачкуват, на другия ден се разменят“, казва Коцев.

image Учителите от Професионална гимназия “А.С.Попов” се отправят към кръстовището на бул. Константин Величков. Снимки: авторката Учителите от Професионална гимназия “А.С.Попов” се отправят към кръстовището на бул. Константин Величков. Снимки: авторката imageУчителите от Професионална гимназия “А.С.Попов” се отправят към кръстовището на бул. Константин Величков. Снимки: авторкатаimageСтачниците от техникума “А. С. Попов” се събират пред входа на училището, преди да тръгнат на протест пред бившия Партиен дом. Снимка: Светослава БанчеваimageПреди дни министърът на образованието Даниел Вълчев събрал учителите и им обяснил, че държавният бюджет не е голяма баница, а малко кексче, от което няма как да отреже повече, за да изпълни исканията им за по-високи заплати. На едно от протестните табла учителите изобразиха “кексчето” и начина, по който според тях то е разпределено между отделните “пера”. imageТози надпис е залепен на стената в учителската стая на ПГ “А.С. Попов”.imageНадпис от стената на учителската стая.imageАнна Златанова, учителка по специални предмети в гимназията, държи списъка с преподавателите, които са се записали да стачкуват на следващия ден. imageУченици от гимназията, на които им предстои да влезнат в единствения си учебен час за деня - по химия. imageПлакатите и таблата с лозунги се изработват от самите стачкуващи в стаята за компютърно обучение. imageУчителки от ПГ “Попов” разговарят по Интернет със свои колеги от други училища и се координират да провеждат съвместни действия. imageВъпреки стачката, някои от преподавателите се “изкушават” да свършат малко работа, свързана с обработването на документи.imageМястото за пушене на учителите.imageВ учителската стая гледат новините и обсъждат министъра. imageФиш за изплатена учителска заплата. imageСтачкуващите пресичат на зелен светофар. imageУчителите в двора на гимназията. imageБез да пречат на движението, преподавателите от ПГ “А.С.Попов” половин час пресичаха четирите платна на кръстовището до бул. Константин Величков в София.imageУчителите пресичат на зелено. imageМирно шествие на учители от ПГ “А.С.Попов”.imageПо време на обедната почивка, учителите се пошегуваха: “Снимай ни как духаме супата”.imageПреподавателите се събират и обядват заедно само по време на стачката. imageУченици на гимназията се разхождат на групички в двора на училището.

По време на „пресичането“ двама полицаи предупреждават учителите да не създават безредици и се отдалечават.

Към 11 часа преподавателите се връщат в сградата на техникума. В компютърната зала приготовлението на плакати продължава. Към 11.30 в стаята нахлува младши полицейски инспектор Росен Мазмаджиев от III РПУ и търси председателя на стачния комитет.

Разговорът започва с риторичен въпрос от страна на инспектора: „Случайно да са ви дали разрешително да пресичате улицата? Това, което правите, не е законно.“ Всички го поглеждат с недоумение, а Николай Стоянов бавно го пита дали е нужно човек да има разрешително, за да пресече на зелен светофар.

След като полицаят няколко пъти повтаря, че трябва да се спазват законите, учителите му предлагат да депозират в III РПУ стотина молби за пресичане на зелен светофар. „Но да ги заведете официално в деловодството с входящ номер“, шегуват се стачкуващите и отпращат объркания орган на реда по живо, по здраво.

Точно преди да си тръгне, инсепктор Мазмаджиев забелязва диктофона на репортера на e-vestnik и с най-респектиращата си интонация издава заповед: „Изтрийте веднага записа!“
След дълги разяснения, че по закон няма право да изисква такова нещо от журналист, полицаят остава непреклонен: „Приятно ще ми е да съм медийна звезда, но не в този случай. Изтрийте записа!“.

Налага се да му повтаряме, че той не е централният персонаж в репортажа и че не може да изтрием целия запис от деня заради неговите неоснователни претенции. „Дайте ми вашата карта!“, заявява полицаят и със заканително изражение записва името на репортера, след което си тръгва.

В 12 часа всички учители се събират в учителската стая да гледат новините. „Ей, в бТВ най-после са им разрешили да отразяват стачката що-годе обективно. Колко глупости изприказваха по тази телевизия“, коментират учителите.

След новините част от стачкуващите отиват на обяд в близко заведение. Почти всички си поръчват супа. „Така не ни се случва да обядваме в никой друг ден, освен по време на стачка. Обикновено ядем за по 5 минути в междучасието по някоя смачкана и недопечена баничка и продължаваме работа“, казва една от учителките.

image Мястото за пушене на учителите.

След обяда учителите се връщат в сградата на техникума, където остават до 16 часа, защото от 16.30 пред сградата на бившия Партиен дом има протест, в който възнамеряват да участват.

През целия ден телефоните в учителската стая и мобилните апарати на отделните учители звънят. „Обаждат се родители и ученици, за да питат дали ще имаме часове на следващия ден. Не ми е приятно да им казвам, че децата им няма да учат, затова винаги се извинявам. Всички родители до момента имат позитивно отношение към стачката и ни пожелават успех. Някои от тях предлагат да окажат съдействие, така че може на следващ етап от стачката да организираме родителите и учениците в наша подкрепа. Това, което се изнася в медиите – че родителите са разгневени и настроени против стачката, е абсолютна манипулация. Може и да има единици недоволни, но повечето родители са на наша страна“, казва инж. Анна Златанова, учителка по специални предмети с две висши образования, 6 квалификации и месечна заплата от 330 лева.

image Анна Златанова, учителка по специални предмети в гимназията, държи списъка с преподавателите, които са се записали да стачкуват на следващия ден.

„Непрекъснато се говори, че ние, учителите, искаме само пари - казва Вероника Петкова, учителка по български език и литература - Не е само това. Искаме нещо конкретно да се прави за образованието, а не всичко да е една импровизация и голословни обещания. Искат от нас модерно, европейско образование и ние правим всичко по силите си, за да го осигурим. Много от хората в училище, въпреки ниските заплати са ентусиасти, непрекъснато се информират, квалифицират и образоват допълнително, за да бъдат на нивото на аудиторията си. Образът, който се се насажда в общественото съзнание за българския учител - че това е една възрастна бабичка с плетено елече, която не знае как да си пусне компютъра, не е актуален. Това са митологии, които се използват, за да се манипулират хората.Има достатъчно млади, компетентни и знаещи хора, но модерно образование се прави освен със сърце, и с пари. Не може само с тебешир и черна дъска. Повечето от нас носят от домовете си материали и техника, само и само да сме на някакво ниво, защото пред нас са учениците. Те ни гледат с питащи очи, искат да научат нещо и трябва да им отговорим адекватно.

Въпросът не опира и само до образованието. Учителят е и възпитател, и личност, в която учениците трябва да видят стимул и пример за подражание. Как един унижен човек с робска психика, в какъвто управляващите се опитват да превърнат българския учител, ще възпита свободни хора? Какво искаме – да възпитаваме безсъзнателни хора, втренчени само в идеята как да оцелеят физически или хората на утрешния ден?“, допълва Вероника Петкова.

В 16.30 учителите от ПГ “А.С.Попов” са на площада пред бившия Партиен дом, където се сливат с колегите си от други столични училища и детски градини. Нагласата на всички е да стачкуват безсрочно, докато не им бъдат изпълнени исканията. Работният им ден приключва привечер и те си тръгват към домовете с ясното съзнание, че следващия месец може да останат без заплата, а изоставането в учебната програма ще им излезе през носа.





Тагове:   път,   край,   казват,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: leno4ka
Категория: Политика
Прочетен: 40448
Постинги: 18
Коментари: 3
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031