Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2008 01:16 - Заплатите в Кремиковци продължават да не се изплащат редовно, въпреки подписаното споразумение с ръководството, и затова работниците стачкуват
Автор: leno4ka Категория: Политика   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
0



Заплатите в Кремиковци продължават да не се изплащат редовно, въпреки подписаното споразумение с ръководството, и затова работниците стачкуват

Лакшми Митал потвърди, че иска Кремиковци

image
Лакшми Митал иска Кремиковци, въпреки че трудно се вписва в стратегията за развитие на неговата фирма Арселор Митал Снимка: БГНЕС
Най-богатият в света индиец, Лакшми Митал, не се е отказал от придобиването на българския металургичен комбинат "Кремиковци", стана ясно след работна среща на 17 април между министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и представители на фирмата "Арселор Митал".

Димитров се е срещнал с представителите "Арселор Митал", тъй като фирмата е била посочена от "Мерил Линч" като един от потенциалните инвеститори в "Крeмиковци". "Мерил Линч" са ангажирани от сегашния мажоритарен собственик на "Кремиковци", Прамод Митал, да съдействат за намирането на нов инвеститор.
Екипът от "Арселор Митал", ръководен от члена на управителния съвет на фирмата Мишел Вюрт, е информирал министъра, че имат опит в стабилизирането на подобни предприятия, като завода им в Румъния, който е бил в критично състояние. Две проучвания са били извършени в "Крeмиковци", за да се установи технологичното състояние на комбината.

Вюрт е представил пред Димитров компанията "Арселор Митал", която е водеща в областта на стоманодобивното производство със 116 млн. тона годишно производство.

От своя страна, министърът е декларирал пред работната група от компанията готовността на държавата да съдейства на новия собственик за решаването на проблемите в комбината, ако се реализират конкретни стъпки по посока изпълнението на плана за жизнеспособност и екологичните мерки.

image
Заплатите в Кремиковци продължават да не се изплащат редовно, въпреки подписаното споразумение с ръководството, и затова работниците стачкуват Снимка: БГНЕС
"По информация на представителите на държавата в комбината, заплатите на работниците продължават да не се изплащат редовно, въпреки подписаното споразумение с оперативното ръководство", казал Димитров и поиска да се намери форма на гаранция за продължаване на безпроблемната работа на завода до идването на новия инвеститор. В този контекст е бил обсъждан вариант заводът да бъде взет под наем за няколко месеца до приключване на сделката. Подобен договор за наем обаче може да бъде сключен от мажоритарния собственик, а не от държавата.

Междувременно в статия от 17 април в руския икономически ежедневник  "РБК Дейли" се изказва съмнение дали покупката на "Кремиковци" от "Арселор Митал" е реално възмона, тъй като тя трудно може да се впише в стратегията за развитие на фирмата на Лакшми Митал.

В материала под заглавие "Стачки превърнаха Източна Европа в проблемен регион за "Арселор Митал", вестникът пише, че работниците в региона надигат глава, което все по-често се превръща в проблем за големите международни концерни.

На 14 април 3600 служители на стоманодобивния завод на "Арселор Митал" в румънския град Галац започнаха безсрочна стачка с искания за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Източна Европа традиционно е най-проблемният регион за "Арселор Митал", на които многократно се налага да чуват критики по свой адрес заради социалната си политика. Със стачка вчера посрещнаха Лакшми Митал и работниците от българския металургичен завод "Кремиковци", които са недоволни от забавянето на изплащането на заплатите им, пише "РБК Дейли". Представител на фирмата, Жан Лазар, е казал за вестника, че предприятието интересува "Арселор Митал", но тя все още не е решила дали то може да се впише в стратегията за развитие на групата.

Но не само в Източна Европа и някои развиващи се страни са недоволни от групировката на Лакшми Митал. На 4 април работници в един от френските заводи на "Арселор Митал" разбиха офиса на директора, претостирайки срещу предвидените уволнения. Във връзка с частичното съкращаване на производството, ръководството на завода планира да съкрати 575 души.

 


Тагове:   споразумение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: leno4ka
Категория: Политика
Прочетен: 40706
Постинги: 18
Коментари: 3
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930